De begraafplaatsen tijdens Allerheiligen en Allerzielen
In de periode rond Allerzielen en Allerheiligen is het druk op de begraafplaatsen. De begraafplaatsen van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven zijn elke dag te voet toegankelijk van 8 tot 18 uur.
Begraafplaats Herentals
Normaal mogen mensen die slecht te been zijn, op vrijdag- en zaterdagnamiddag met hun wagen op de begraafplaats van Herentals. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober is dit, voor de veiligheid van de vele bezoekers, niet toegestaan. Aan de begraafplaats staan bloemenverkopers.
Begraafplaats Noorderwijk
Om de drukte aan de begraafplaats in Noorderwijk op te vangen, geldt er van vrijdag 29 oktober om 15 uur tot woensdag 3 november om 9 uur eenrichtingsverkeer in de Groenstraat en de Bremstraat, in de richting van de Servaas Daemsstraat naar Landweg.
Stad wacht op masterplan voor begraafplaatsen
Het stadsbestuur heeft beslist om het project rond de vernieuwing van de begraafplaatsen in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven even af te remmen. Een belangrijke reden voor deze vertraging is dat er geen enkele inschrijver was voor de opmaak van een masterplan voor de begraafplaatsen.
De stad wil eerst een studiebureau onder de arm nemen, vooraleer verdere stappen te nemen. Het masterplan zou uitsluitsel moeten geven over de locaties van een sterretjesweide, de uitbreidingen van urnevelden en een serene afscheidsruimte voor naasten.
Het masterplan moet ook bepalen welke graven op welk moment zouden kunnen verwijderd worden. Er worden geen graven verwijderd zolang er geen masterplan is. Bij de opmaak van het masterplan krijgen ook de inwoners hun zegje. Zo kan de stad in alle sereniteit met haar inwoners in debat gaan over dit gevoelige dossier.
Meer informatie vindt u weldra op www.herentals.be/masterplan-begraafplaatsen. Wilt u het graf van een geliefde na 20 jaar toch nog verwijderen, dan kan dat. Daarvoor neemt u contact op met het stadsloket via 014-28 50 50 of info@herentals.be.
Infomarkt: veilig fietsen tussen Herentals en Turnhout via autoluwe fietsroute
Bij de herziening van het fietsostradenetwerk in 2015 bleken 12 belangrijke fietsverbindingen in het fietsroutenetwerk niet langs een spoorlijn of waterloop te lopen. Ook was een realisatie op korte termijn niet mogelijk door ruimtelijke aspecten zoals het doorkruisen van een natuurgebied.
Een daarvan is de fietsverbinding tussen Turnhout en Herentals. Daar loopt het tracé van de fietsostrade F102 door een natuurgebied en een militair domein. Om op korte termijn toch een veilige fietsverbinding tussen deze twee steden te realiseren, investeert de provincie Antwerpen 2 miljoen euro in een autoluwe fietsroute.
Maar wat is nu zo'n autoluwe fietsroute? Waar loopt deze route? Vervangt die route dan de fietsostrade F102 Herentals-Turnhout? Op deze en nog andere vragen krijgt u een antwoord tijdens drie infomarkten.
We starten op woensdag 27 oktober in zaal 't Hof met een doorlopende toelichting aan de hand van posters over dit pilootproject. Iedereen is er van harte welkom tussen 18 en 20 uur. Nadien volgen er nog een infomarkt in Turnhout op maandag 15 november en op woensdag 24 november in Kasterlee, telkens ook van 18 tot 20 uur.
Correct gebruik bladkorven
Onze stad heeft heel wat mooie bomen in haar straatbeeld. Deze bomen zijn waardevol voor mens en natuur, maar de vallende bladeren kunnen in het najaar hinder veroorzaken. Zo kunnen stoepen glad worden en rioolkolken verstopt raken.
Onze diensten hebben in de herfst de handen dus meer dan vol. Gelukkig hebben veel buurtbewoners de gewoonte om de bladeren zelf op te ruimen.
Om de buurtbewoners te helpen, plaatst de stad in verschillende straten bladkorven. Onze diensten komen vervolgens langs om de bladkorven te legen. In straten waar geen bladkorven staan, veegt de stad of een onderhoudsfirma de bladeren op.
Tijdens de laatste ophaalbeurten stelden onze diensten een foutief gebruik van een groot aantal bladkorven vast. De bladkorven zaten vol met tuinafval en takjes die er niet in thuis horen.
Een bladkorf van de stad is enkel en alleen bedoeld voor het verzamelen van bladeren afkomstig van (straat)bomen behorend tot het openbaar domein.
Het achterlaten van tuinafval en ander huishoudelijk afval op het openbaar domein is verboden en wordt beschouwd als sluikstort. Dat staat beschreven in de politiecodex.
Bewuste en geëngageerde inwoners die de goten en voetpaden veilig en proper willen houden, zijn de dupe van een volle bladkorf met afval dat er niet in thuishoort. Wij doen dan ook een beroep op uw verantwoordelijkheidsgevoel en burgerzin en vragen u om de bladkorven correct te gebruiken en, indien mogelijk, overtreders daarop attent te maken.
Bladeren van bomen en struiken die op privé-eigendom staan, moet u zelf verwerken. Dat kan door ze te composteren, in de gft-bak te doen of naar het recyclagepark te brengen.
Snoeihout (takken van loofbomen en naaldbomen, struiken en coniferen, houtige takken met een minimale dikte van 1 centimeter en een maximale diameter van 20 centimeter) is gratis. Ander tuinafval is betalend. Foto NNieuws.